Please use this identifier to cite or link to this item: https://rfos.fon.bg.ac.rs/handle/123456789/3133
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorRakićević, Zoranen_US
dc.creatorRakićević, Aleksandaren_US
dc.creatorAnđelić, Ognjenen_US
dc.date.accessioned2025-12-17T13:29:15Z-
dc.date.available2025-12-17T13:29:15Z-
dc.date.issued2025-09-
dc.identifier.urihttps://rfos.fon.bg.ac.rs/handle/123456789/3133-
dc.description.abstractУпркос иницијалној позитивној процени од стране инвеститора, али и формализованој селекцији одређених програма подршке, значајан број стартап и предузетничких идеја и подухавата заврши се неуспешно већ у раним фазама развоја. Процена стартап идеја представља сложен процес експертског одлучивања у чијој реализацији помажу бројни квалитативни и квантитативни критеријуми који некада могу бити у међусобној супротности. На поузданост процеса селекције, могу утицати и критеријуми селекције али и избор методе одлучивања. У раду се најпре даје преглед значајних критеријума који се користе у процесу селекције и евалуације предузетничких и стартап идеја. Даље, приказан је пример примене фази приступа над методологијом једног јавног програма у Републици Србији који одлучивање заснива на моделу просека. Резултати примене предложеног фази приступа показали су значајне разлике у односу на методологију која је коришћена као основа и отварају простор за дискусију у вези са постојећим начинима одлучивања.en_US
dc.description.abstractDespite initial positive evaluations by investors as well as formal selection through certain support programs, a significant number of startup and entrepreneurial ideas and ventures fail already in the early stages of development. The evaluation of startup ideas is a complex expert-based decision-making process, supported by numerous qualitative and quantitative criteria, which can sometimes be mutually contradictory. The reliability of the selection process can be influenced both by the selection criteria and the choice of the decision-making method. This paper first provides an overview of the key criteria used in the process of selecting and evaluating entrepreneurial and startup ideas. Furthermore, it presents an example of a fuzzy logic application to the methodology of a public program in the Republic of Serbia, which uses a basic average model for aggregation of criteria. The results of applying the proposed fuzzy approach showed significant differences compared to the original methodology and open space for discussion regarding the existing decision-making practices.en_US
dc.language.isosren_US
dc.publisherУниверзитет у Београду, Факултет организационих наукаen_US
dc.rightsopenAccessen_US
dc.source52. Симпозијум о операционим истраживањима Sym-Op-Is 2025en_US
dc.subjectСтартапen_US
dc.subjectЕвалуацијаen_US
dc.subjectСелекцијаen_US
dc.subjectвишектитеријумско одлучивањеen_US
dc.subjectфази логикаen_US
dc.subjectфази одлучивањеen_US
dc.titleФАЗИ ПРИСТУП У ПРОЦЕСУ СЕЛЕКЦИЈЕ СТАРТАП ИДЕЈАen_US
dc.titleFUZZY LOGIC APPROACH TO STARTUP IDEAS SELECTIONen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.citation.epage115en_US
dc.citation.otherРакићевић, З., Ракићевић, А., Анђелић, О. (2025). Фази приступ у процесу селекције стартап идеја. У Панић, Б., Савић, Г., Мартић, М. (Уредници), 52. Симпозијум о операционим истраживањима Sym-Op-Is 2025 (стр. 110-115), Палић, Србија, 7.-10. септембар 2025. Универзитет у Београду, Факултет организационих наука.en_US
dc.citation.rankM63en_US
dc.citation.spage110en_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.5281/zenodo.17534910-
dc.type.versionpublishedVersionen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypeconferenceObject-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1sr-
Appears in Collections:Radovi istraživača / Researchers’ publications
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЗИ ПРИСТУП У ПРОЦЕСУ СЕЛЕКЦИЈЕ СТАРТАП ИДЕЈА.pdf1.76 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.